VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Korter verzekerd, duurder uit?

Geplaatst op: 22-11-2019, 15:34:08

Wie een reis boekt, krijgt tijdens het boekingsproces vaak de optie om ook een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Op zich een goed idee, want tegenslag kan zich altijd aandienen, en komt vaak op een ongelukkig moment.

Die annuleringsverzekering kent twee varianten: één voor alleen de geboekte reis; die heet ’kortlopend’. En één voor het hele jaar; die heet ’doorlopend’. Op het eerste gezicht lijkt optie 1 de beste keus, maar vreemd genoeg is optie 2 vaak goedkoper.

Een voorbeeld. Een gezin met twee kinderen gaat twee weken op vakantie naar de Verenigde Staten, voor de totale reissom van €12.000. De doorlopende annuleringsverzekering van FBTO kost hen €114 per jaar. Maar een kortlopende verzekering voor dezelfde reis zou het gezin €653 gaan kosten. Bijna zes keer zoveel!

Annuleringspolis voor het hele jaar loont al snel

De ’technische’ verklaring hiervoor luidt dat de premie van de kortlopende polis een percentage van de reissom is, doorgaans 5 tot 7%. De premie van de doorlopende polis is een percentage van de verzekerde som, de maximale vergoeding die de verzekeraar uitkeert. Die laatste pakt gunstiger uit, vooral voor wie vaker en duurder reist.

Vuistregel

Alleen als je maar eens per jaar een niet al te dure reis boekt, ben je met de kortlopende verzekering meestal goedkoper uit. De vuistregel luidt: als alleenstaande bij een reis tot ongeveer €1000; als stel tot €1800; en als gezin met twee kinderen tot €2000.

Nuttig om te weten. Maar toch blijf ik het merkwaardig vinden dat een doorlopende verzekering voordeliger uitvalt dan dezelfde verzekering tijdelijk, en zoveel!

Bron: column van Sandra Molenaar, algemeen directeur Consumentenbond, van 22 november 2019 op www.dft.nl

Vorige pagina